Srbija - Rodni kraj

Rodnikraj

Amicus certus in re incerta cernitur
Pravi se prijatelj poznaje u nevolji
Dobrodošli
Přejít na obsah

Srbija

Istorija > SFRJ
Srbija

Socijalistička republika Srbija
Socijalistička Republika Srbija je bila jedna od republika u Jugoslaviji. Preimenovana je"Socijalističku Republiku" kad i ostale jugoslovenske republike, Ustavom iz 1963.,devedesetih godina je promenila naziv u Republika Srbija. Bila je najveća i najmnogoljudnija jugoslovenska republika, tek treća po razvijenosti (poslije SR Slovenije i SR Hrvatske). Glavni grad SR Srbije bio je i glavni grad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - Beograd. U njenom sastavu su bile i dve pokrajine: SAP Vojvodina i SAP Kosovo i Metohija (do donošenja Ustava iz 1963. godine - Autonomna Kosovsko - Metohijska oblast, "KOSMET") , od kojih je prva pripadala najrazvijenijim krajevima SFRJ, a druga najnerazvijenijim. Konstitutivan narod su bili Srbi, a u pokrajinama pored Srba konstitutivnu jednakost (i to od Ustava iz 1974. godine do donošenja novog Ustava iz 1990. godine) imale su i narodnosti. U Vojvodini: Mađari, Slovaci, Rumuni i Rusini, a na Kosovu i Metohiji: Albanci (do popisa 1971. godine, koristio se naziv Šiptari) i Turci. Na užem području Srbije (izvan pokrajina) zvanične narodnosti bile su: Albanci (do popisa 1971. godine koristio se naziv Šiptari) i Bugari, ali samo u opštinama u kojima su predstavljali značajan deo stanovništva. Uže područje Srbije (izvan pokrajina) sastojalo se iz Grada Beograda i osam regiona (Međuopštinskih regionalnih zajednica):
Podrinsko - Kolubarski region (sedište Valjevo), Šumadijsko - Pomoravski region (sedište Kragujevac), Podunavski region (sedište Smederevo), Timočki region (sedište Zaječar), Titovoužički region (sedište Titovo Užice),Kraljevački region (sedište Kraljevo), Niški region (sedište Niš) i Južnomoravski region (sedište Leskovac)
Srbija (zvaničan naziv Republika Srbija) kontinentalna je država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi a prostire se na Balkanskom poluostrvu i jednim delom u srednjoj Evropi (Panonskoj niziji). Glavni grad je Beograd. Sa 1.639.121 stanovnika u široj okolini po popisu iz 2011. godine, on je administrativno i ekonomsko središte države. Srbija se na severu graniči sa Mađarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Republikom Makedonijom, na jugozapadu sa Albanijom i Crnom Gorom a na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom (Republika Srpska).
Srbija je od završetka Prvog svetskog rata bila osnivač i sastavni deo zajedničke države sa većinom balkanskih Južnih Slovena prvobitno u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, (kasnije preimenovanoj u Kraljevinu Jugoslaviju), zatim u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Saveznoj Republici Jugoslaviji i Srbiji i Crnoj Gori. Od 2006. godine Srbija kao naslednica SCG postala je suverena i nezavisna država.
U sastavu Republike Srbije su i dve autonomne pokrajine: Vojvodina i Kosovo i Metohija.Od NATO bombardovanja SRJ, pokrajina Kosovo i Metohija se nalazi pod protektoratom Ujedinjenih nacija. Institucije privremene samouprave na Kosovu i Metohiji, na kojem Albanci čine etničku većinu, 17. februara 2008. jednostrano su proglasile nezavisnost, koju Srbija i Ujedinjene nacije ne priznaju.
Republika Srbija je član Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Partnerstva za mir, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju. Takođe je zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i vojno neutralna država, a ima i status zemlje posmatrača u Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju.
Srbija se nalazi na Balkanu - regionu jugoistočne Evrope (oko 75% teritorije) i u Panonskoj niziji - regionu srednje Evrope (oko 25% teritorije). No, geografski, a i klimatski, jednim delom se ubraja i u mediteranske zemlje. Ukupna dužina granica sa okolnim zemljama iznosi 2.397 km, od čega je 1.717km suvozemnih i 680km rečnih. Dužina granica po državama susedima iznosi: Albanija 122 km, Bosna i Hercegovina 391 km, Bugarska 371 km, Hrvatska 315 km, Mađarska 166 km, Republika Makedonija 252 km, Crna Gora 236 km, Rumunija 544 km.
Severni deo Republike zauzima ravnica (vidi: Geografija Vojvodine), a u južnim predelima su brežuljci i planine. Postoji preko 30 planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Đeravica (na Prokletijama) sa visinom od 2.656 metara[8]. Planinski reljef Srbije objašnjava pojavu mnogih kanjona, klisura i pećina (Resavska pećina, Ceremošnja, Risovača). Najniža tačka se nalazi na tromeđi sa Rumunijom i Bugarskom, na ušću Timoka u Dunav, na 28-36 metara nadmorske visine.

Rodnikraj

www.rodnikraj.eu

Web stranica vam omogućuje korištenje svih svojih
usluga i  sadržaja  namijenjenih  korisnicima koji  u
potpunosti  podliježu dole navedenim uslovima ko-
rištenja. Uslovi korištenja se odnose na sve sadržaje
i usluge koje pruža "rodnikraj.eu". Korištenjem bilo
kojeg dijela ove  stranice smatra s e da su korisnici
upoznati sa ovim uslovima.P osjetioci koriste sve
sadržaje  stranice na  vlastitu odgovornost,  te se
"rodnikraj.eu" ne može  smatrati  odgovornim  za
bilo  kakvu  štet u  nastalu  korištenjem njegovih
sadržaja.

Rodnikraj
• Copyright © 2009 - 2019 by "rodnikraj"•   
Návrat na obsah