Povratak rodni kraj - Rodnikraj

Rodnikraj

Amicus certus in re incerta cernitur
Pravi se prijatelj poznaje u nevolji
Dobrodošli
Přejít na obsah

Povratak rodni kraj

.... Nema sela, nema izvora, nema kuće, nema sokaka, nema pašnjaka a ni puta koji vodi u selo. Ovo se mu urezalo u pamet,a nemože vjerovati da je to istina. Od kako je otišao u svijet a bilo mu je tek osamnaest godina ni selo ni okolinu nije vidio. Nakon toliko godina i svega što se desilo ide da se uvjeri da li je to istina. Djetinjstvo je proveo u tim ljepotama, tu je znao svaki kamen, svaku stazu i prečicu kroz šumu u pašnjak svako dugovječnije drvo, koje je kao dijete koristio za orijentaciju kada bi se iz nepznatog pravca vraćao kući. U trošnoj kućici koja ja bila prva na ulazu u zaseok, dočekivala ga je zabrinuta majka sa braćom i sestrom. Kao u bajci na ulazu u selo svakog je dočekivao izvor. Izvor vode koji tu teče od pamtivijeka voda koja je ugasila žedj svakom putniku namjerniku, seljanima i životinjama  koje su u vrelim ljetnim danima tržile kap vode za osvježenje. Domaćin te prve kuće je dobio u naslijedje brigu o izvoru. O izvor se brinuli i njegovi predci tako da je to naslijedje prešlo na njega.
Što se više bližio selu obuhvatala ga neka neopisiva jeza, da li će išta poznati, da li će nekoga sresti ili vidjeti. Koraci su mu bili sve teži i teži, grlo se steglo a u grudima osjećaj koji nije mogao nikako opisati. Išao je polako posmatrajući pažljivo okolinu nebi li bar nešto poznao. Ništa, opet ništa, zaustavi se i gleda oko sebe, pokušava se prisjetiti bilo čega iz djetinjstva. U duši pita samog sebe, dali je to stvarnost ili opet sanja. Ko zna koliko puta se do sada morao probuditi iz sna, sna u kojem je bio u svom rodnom kraju.
Gleda, očima traži put po kojem je prije toliko godina otišao, put po kojem je tada mogla samo volujska zaprega proći. Pješke se moglo proći samo u gumenim opancima. Čuo je da je ovom trasom uradjen široki put kojim se moglo u selo stići autom.
Put? Noví? Široki? Nigdje ništa, dali sam ja tamo odakle sam otišao. Počinje da razmišlja da stvarno nije negdje zalutao ili opet sanja. Probija se uskom stazom zaraslom u žbunje i šipražje. Sve je tak gusto zaraslo da ni nebo nije moguće vidjeti a kamoli šta drugo. "Traje to nekako dugo", kaže sam sebi. Ide dalje a koraci  sve nesigurniji. Nakon nekoliko minuta rasprostre se pred njim divan pogled. Zaravan bez žbunja u živice. Istina zarastla u visoku travu, ali do ušiju mu stiže iz djetinjstva poznati zvuk. Zvuk vode koja pada sa drvenog točka. Taj izvor je izvirao iz velike dubine a na površini se voda sakupljala u drveni bunar. Iz bunara je tako dalje tekla točkom u korito. Preko korita je voda padala na ravnu kamenu ploču. Taj zvuk mu je ostao urezan u pamet. "Voda, izvor, nije moguće", zaprepašćeno izusti. Pridje, bliže ali nemože očima vjerovati. Ni korita ni staze koja vodi staroj kućici, ni kuće  više nema. Voda i dalje teče i pada na kamenu ploču.
Sjede pored vode u travu koja je bila tako visoka, da mu je jedva glava izvirivala iznad nje. Okrenu glavu smijerom kojim je tako davno otišao i počie se polako prisjećati detalja iz djetinjstva.
   Gleda u daljinu koja se prostire iza brežuljaka na kojima je proveo djetinjstvo, a sa kojih je kao dijete sanjao o velikom svijetu, svjetlima velegrada i boljem životu. Pred očima mu se mijenjaju slike iz djetinjstva. Vidi kaljavi sokak, koji poslije svake kiše postaje neprolazan, zemlja ilovača žuta, se uvijek kao magnet lijepila na opanke, jedinu obuću koju je kao mali dobijao jedan puta godišnje.
Sokak je povezivao sve male trošne kućice u selu pa je zbog toga sa obadvije strane bio ogradjen drvenim stubovima kroz koje su bile provučene, pribijene ili na bilo koji način pričvršćene vrljike. Vijugao je kroz zaseok i vodio do raskrsnice gdje se spajao sa putom, koji je tada značio put u bolji zivot.
 Nažalost uvijek pred tom raskrsnicom se moralo skretati, skrenuti u pašnjak. Na brežuljcima iza sela su se  rasprostirali pašnjaci na kojima je kao čoban morao još prije izlaska sunca  istjerati ovce na pašu. Proplanci, šume, njive i livade, pjesma djevojačka, a ni graja dječija se tu više ne čuje.
Sve je tužno osamljeno, neobična jeziva tišina od koje  tijelo obuzimaju  žmarci. Ni sokak nije više kaljav, blatnjav, mokar sa jarugama i jarugicama koje smo morali preskakivati ili obilaziti. Sve je zaraslo u trnje i žbunje,. Sokak je potpuno nestao, nema sela, nema kuća ni kućišta, nema ljudi. Mjestimično je vidjeti stazice po kojima dolaze srne na izvor....

   Poslednje čega se sjeća i što mu je još uvijek ostalo u sjećanju je velika štala koja se nalazila niže kuće. Velika drvena zgrada zidana starim načinom koji je u ovim krajevima bio uobičajen. Donji dio je zidan kamenom. Zid je bio dosta debeo a to kažu da bi stoci bilo zimi toplo. Gornji dio je bio drveni sa velikim prostorom za stočnu hranu većinom sijeno i slama. Našlo se mjesto i za alat koji se ljeti koristio za rad na njivi.
A bila je to istina. Planinske zime su bile veoma hladne sa dosta snijega koji je počinjao padati već u novembru. Trajalo to do   početka aprila, kada se vrijemo otoplilo i dani postali duži, počeo je i snijeg da kopni i počinjale pripreme za njivske radove. Ispred štale je bilo visoko stablo sa širokom krošnjom jakim stupovima kako smo ga mi kao djeca nazivali po kojima smo puzali. Bio je to nama svima poznati bijeli dud. To stablo je imalo višestruku namijenu. Visoka krošnja je ljeti pravila debelu hladovinu a zimi je štitila krov od velike količine snijega. Ljeti i u jesen je štitio zgradu od velikog vjetra i oluje. Bilo je to poslednje čega se još sjeća prije nego što je okrenuo ledja i otišao sokakom koji je vodio na raskrsnicu  a dalje putem u tudji svijet. Gleda i nevjeruje. Ni kuće, ni  štale ni duda ni ukućana ni seljana i komšija. Nigdje ništa....zašto?
Odlomak "rodnikraj" autor sajta.
Tekst zaštićen autorskim pravom.

Rodnikraj

www.rodnikraj.eu

Web stranica vam omogućuje korištenje svih svojih
usluga i  sadržaja  namijenjenih  korisnicima koji  u
potpunosti  podliježu dole navedenim uslovima ko-
rištenja. Uslovi korištenja se odnose na sve sadržaje
i usluge koje pruža "rodnikraj.eu". Korištenjem bilo
kojeg dijela ove  stranice smatra s e da su korisnici
upoznati sa ovim uslovima.P osjetioci koriste sve
sadržaje  stranice na  vlastitu odgovornost,  te se
"rodnikraj.eu" ne može  smatrati  odgovornim  za
bilo  kakvu  štet u  nastalu  korištenjem njegovih
sadržaja.

Rodnikraj
• Copyright © 2009 - 2019 by "rodnikraj"•   
Návrat na obsah